Skip to main content

L’Ajuntament desenvolupa la plataforma de dades ‘València al minut’ per informar la ciutadania de l’estat de la ciutat en temps real

By 2 juny, 2022juny 17th, 2022

L’alcalde ha participat en un taller demostratiu per explicar les novetats d’este portal

‘València al minut’ oferix informació de la ciutat en temps real

La nova versió de la plataforma d’informació municipal en temps real ‘València al minut’ disposa de noves fonts de dades “per ajudar a la ciutadania a la presa de decisions eficients”. Així, per exemple, este portal indica, entre altres, paràmetres actualitzats del trànsit de vehicles als accessos de la ciutat o els nivells de pol·lució o de soroll, tal com ha informat hui l’alcalde de València, Joan Ribó, després de participar en un taller demostratiu celebrat a la plaça de l’Ajuntament per explicar les novetats d’este portal.

L’alcalde, Joan Ribó, que ha estat acompanyat del regidor d’Agenda Digital i Administració Electrònica, Pere Fuset, i d’altres membres de l’equip de govern, ha recordat que esta eina “és fruit de l’esforç de digitalització i de recopilació de dades desenvolupat per l’Ajuntament, perquè és indubtable que ens trobem en un context en què el coneixement de les dades esdevé fonamental en la gestió de les organitzacions i, en especial, en la gestió pública”.

Concretament, esta plataforma de dades de l’Ajuntament de València disposa actualment “d’una gran quantitat d’informació provinent de tots els servicis municipals que, combinada, ofereixen un coneiximent crucial per a avaluar els diferents escenaris i prendre les decisions, tant polítiques com tècniques, que diàriament són necessàries en un ajuntament com el de València”.

A més —ha continuat Joan Ribó— una gran part d’eixes dades no són útils només per a la gestió interna, sinó que també ho són per a l’anàlisi i la investigació en diversos àmbits, i estan a disposició de la ciutadania i el personal investigador en format accessible i tractable”.

Amb la plataforma ‘València al minut’ oferim eixes dades, en un format fàcilment llegible per tota la ciutadania i actualitzat en temps real”, ha afirmat. Entre estes dades destaquen les dels mapes i gràfiques diàries que presenten l’evolució de l’ús de l’anell ciclista, del nombre de persones usuàries del transport municipal, de la injecció d’aigua a la xarxa pública, o del registre de les temperatures mitjanes i la contaminació amb partícules de N02. València al minut també mostra, entre altres, dades de la recollida selectiva de residus, de les connexions a la xarxa gratuïta de Wifi4EU, de l’estat dels pàrquings de titularitat municipal, i de la situació de les estacions de Valenbici.

Transparència en les dades

En paraules del regidor d’Agenda Digital i Administració Electrònica, Pere Fuset, “amb este portal València es convertix en una de les primeres ciutats del món en oferir de manera transparent quadres de comandament en temps real que permeten comprovar com és una ciutat en constant canvi”. “El portal és un xicotet tast de degustació del potencial de València com a Smart City que ens ha consolidat com a referent internacional en la matèria. Permet mostrar a la ciutadania com les dades són la base d’una presa de decisions àgils i eficients. On abans s’aplicaven suposicions i percepcions ara funcionem amb dades en temps real que ens permet prendre el pols a la ciutat de manera constant”, ha assegurat.

L’organització dels tallers com els de hui pretenen implicar a la ciutadania, les entitats cíviques i veïnals i als mitjans de comunicació en una transformació digital de València ambiciosa que volem que siga assequible i pròxima per a totes i tots i que entre altres coses ens ajudarà a aconseguir reptes com el de ser una de les 100 ciutats intel·ligents . i climàticament neutres d’Europa en 2030”, ha afirmat.

Pel que fa a la infraestructura anunciada hui s’ha dissenyat pensant en la possibilitat d’una ampliació i millora de l’existent, permetent ampliacions futures. En concret, hi ha previst desplegar de l’ordre de 21 quilòmetres de fibra òptica monomode, de 48 fibres, amb doble armadura de protecció. I per al seu desplegament i amb l’objectiu d’abaratir costos es preveu utilitzar les canalitzacions i arquetes pertanyents a l’enllumenat municipal i, si fora necessari, les pertanyents a la xarxa de trànsit.

Pere Fuset ha explicat que ‘València al minut’ dona accés a les notícies i a les xarxes socials municipals, i que les taules de dades i gràfics es complementen amb una versió abreujada del Geoportal. “Es tracta d’un portal que és accessible des del web municipal (www.valencia.es/valenciaalminut) i des de l’AppValència i continuarà enriquint-se permanentment amb noves fonts de dades i informació per oferir a tots els agents de la ciutat una ferramenta digital per a la transparència i la presa de decisions eficients”, ha conclòs.