Skip to main content

L’Ajuntament implanta fibra òptica que millorarà la gestió de l’enllumenat públic en Ciutat Vella i l’Eixample

By 30 maig, 2022

La Junta de Govern aprovarà el desplegament d’esta xarxa que donarà servici a solucions tecnològiques relacionats amb la Smart City

L’Ajuntament millorarà la gestió de l’enllumenat públic amb la implantació de la fibra òptica

L’Ajuntament de València aprovarà divendres, en Junta de Govern Local, el projecte per desplegar “una important xarxa de fibra òptica per a dotar d’una comunicació robusta i d’altes prestacions als centres de comandament d’enllumenat dels districtes de Ciutat Vella i Eixample”. I este projecte, “tecnològicament pioner en Espanya en l’àmbit de les administracions públiques, permetrà reduir els temps de resposta de les actuacions remotes que els gestors de l’enllumenat realitzen sobre les lluminàries públiques, sense costos de comunicació”.

Ho han anunciat hui la regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, i el regidor d’Agenda Digital i Administració Electrònica, Pere Fuset, durant la presentació d’esta intervenció “que forma part d’un pla més ambiciós de desplegament d’una xarxa de fibra òptica de tipus passiva, tipologia denominada xarxa GPON”. La iniciativa, amb un pressupost de 302.379,89 €, estarà finançada en un 60% pels fons europeus Next Generation, i donarà servici a solucions tecnològiques relacionades amb la Smart City.

La regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, ha explicat que la Secció d’Enllumenat Eficient, del Servici d’Arquitectura i Servicis Centrals Tècnics, ha dut a terme este projecte “que aposta per una xarxa de fibra òptica orientada a donar servici de comunicacions als principals centres de comandament de la ciutat”. “Es tracta de la mateixa tecnologia que utilitzen les companyies de telecomunicacions per a estendre el servici de fibra òptica a totes les llars, una solució més assequible d’implementar i mantindre, més econòmica i més fiable atés que necessita menys dispositius actius intermedis”, ha afegit.

Esta xarxa passiva permetrà portar fins als punts connectats tots els servicis que es requerisquen, com pot ser la telegestió de l’enllumenat públic, però també, segons es necessite, dades (internet), veu (telefonia), punts wifi, vídeo, etc”, ha afegit, en aclarir que “tots els centres de comandament que disposen d’esta comunicació tenen dos punts d’origen de la informació, de manera que si un d’eixos punts d’origen es talla o es queda sense servici es pot activar fàcilment l’equip redundant i assegurar així la prestació del servici mentre es procedix a la reparació de l’avaria o posada en servici dels equips que hagen pogut quedar fora de servici”.

Lluïsa Notario ha recordat que, inicialment, la secció d’Enllumenat va realitzar una prova pilot amb equips GPON per a donar servici a les necessitats de comunicació de la xarxa d’enllumenat de la ciutat fins al Parc Central. I ha explicat que, amb un pressupost de 48.047,67 euros, este projecte ha dotat al Parc Central d’una xarxa de fibra òptica que ha permés, entre altres servicis, la instal·lació de càmeres de videovigilància i de punts d’accés wifi.

Fibra òptica a la façana marítima

A més, l’Ajuntament de València, a través de l’Oficina Ciutat Intel·ligent, esta executant el projecte que dotarà d’una infraestructura de telecomunicacions a tota la zona del Cabanyal-Canyamelar-Cap de França. L’extensió de la fibra òptica municipal en esta zona permetrà avançar en la seua transformació digital, implementant solucions tecnològiques als edificis municipals, dotant-lo d’enllumenat intel·ligent i permetent que la façana marítima de València dispose de wifi gratuït i d’alta velocitat.

En este sentit, el regidor d’Agenda Digital i Administració Electrònica, Pere Fuset, ha detallat que entre els avantatges de la implantació de la fibra òptica “destaca que esta instal·lació permet transmetre a major velocitat que el coure”. “A més –ha afegit- la fibra òptica no conduix electricitat i és immune a les interferències electromagnètiques, distorsions o sorolls que apareixen en els cables de coure

Fuset també ha parlat de “l’eficiència energètica, la seguretat de la fibra òptica que, a l’oferir major amplada de banda, ofereix molt més servicis que en una connexió tradicional de coure”. “És d’especial rellevància l’aposta d’este equip de govern per posar ordre en la qüestió de la fibra òptica i harmonitzar i teixir una xarxa per implementar solucions i oferir diversos servicis de connectivitat a la ciutadania i d’auto abastiment per no deprendré de les infraestructures de tercers”.

Pel que fa a la infraestructura anunciada hui s’ha dissenyat pensant en la possibilitat d’una ampliació i millora de l’existent, permetent ampliacions futures. En concret, hi ha previst desplegar de l’ordre de 21 quilòmetres de fibra òptica monomode, de 48 fibres, amb doble armadura de protecció. I per al seu desplegament i amb l’objectiu d’abaratir costos es preveu utilitzar les canalitzacions i arquetes pertanyents a l’enllumenat municipal i, si fora necessari, les pertanyents a la xarxa de trànsit.

El contracte es desenvolupa en dos lots totalment independents entre si. El termini d’execució del projecte serà de 75 dies naturals des de la formalització del contracte, excepte en els casos que s’oferisca una duració inferior per part de l’adjudicatària. El pressupost total del projecte és de 302.000 euros, desglossats en 202.174,91 € de Ciutat Vella i 100.204,98 € de l’Eixample.