Skip to main content

L’Ajuntament millora la plataforma de gestió de l’enllumenat públic

By 4 juliol, 2022setembre 7th, 2022

La unificació de la plataforma i l’ampliació dels punts de telegestió permetrà optimitzar la il·luminació i reduir costos

El passeig marítim comptarà amb sistemes de detecció de persones molt sofisticats per a regular la lluminositat

A través del projecte ImpulsVLCi, el consistori ha unificat el sistema informàtic que gestiona tant els centres de comandament com la telegestió de lluminàries. Esta unificació, junt amb l’increment de dispositius de telegestió, permetrà millorar l’eficiència en la gestió de l’enllumenat públic.

El regidor d’Agenda Digital, Pere Fuset, i la regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, han destacat la importància de millorar una infraestructura com la de l’enllumenat públic, que és omnipresent i afecta a tots els barris de la ciutat.

La telegestió de l’enllumenat públic es duu a terme amb la instal·lació de dispositius tant en els centres de comandament i quadres elèctrics com en cadascun dels fanals. En l’actualitat existixen 250 dispositius de control telemàtic en els centres de comandament, però la previsió és ampliar-ho fins als 740 centres de comandament existents. Quant a les lluminàries, entre les ja instal·lades i les que estan en execució en estos moments, hi ha 20.000 fanals telegestionats amb dispositius de control coneguts com a “punt a punt”.

millorar l’eficiència

en la gestió de l’enllumenat públic

Segons han informat el regidor Pere Fuset i la regidora Lluïsa Notario, la telegestió dels centres de comandament permet conéixer en temps real qualsevol incidència o avaria, així com monitorar el consum i obtindre dades de l’històric de consums, per a detectar qualsevol anomalia. La regidora de Gestió de Recursos ha assenyalat que estes dades han permés detectar els robatoris de cable de manera immediata: “s’ha passat d’una partida per a la reposició del cable robat de prop de 500.000 euros a l’any a una xifra residual en l’actualitat. Per tant és un sistema altament efectiu que ha permés eliminar una despesa important per a les arques municipals, a més de ser un perjudici per al veïnat que es quedava a les fosques fins que es reparava la instal·lació”.

El regidor d’Agenda Digital, Pere Fuset, ha explicat que els dispositius punt a punt permeten regular la intensitat lumínica de cada fanal: “ara està en execució la telegestió de les lluminàries del passeig marítim en el Cabanyal i la Malva-Rosa, on s’instal·laran sistemes de detecció altament sofisticats que permeten reduir la il·luminació en el passeig en un 20 o 25% quan no hi ha ningú i eliminar-la en la zona de l’arena. Quan es detecta la presència d’alguna persona, s’eleva de nou el nivell lumínic”.

Els punts en què es localitzen estos centres de control amb telegestió són Massarrojos, Teuladella, Cases de Bàrcena, Benimàmet, Beniferri, Poble Nou i Borbotó en la zona nord. A l’entorn de l’antic llit del Túria se situen en Sant Pau, Tendetes, Morvedre i el Pla del Real. Quant a la zona sud, s’han instal·lat en La Punta, Natzaret, la Devesa, el Palmar, Perellonet, Castellar, Forn d’Alcedo i la Torre.

La millora d’esta plataforma de gestió es duu a terme amb fons europeus i s’emmarca en el conjunt de projectes que impulsa València Ciutat Intel·ligent.