Skip to main content

València comptarà amb un sistema de gestió de l’estacionament Smart City amb Intel·ligència Artificial

By 19 gener, 2022

Els regidors Giuseppe Grezzi i Pere Fuset han presentat este dimecres el nou sistema d’aparcament intel·ligent

La ciutat de València comptarà, a partir de l’any que ve, amb un sistema intel·ligent d’aparcament que permetrà a la ciutadania visualitzar les places susceptibles de quedar lliures en zones d’estacionament regulat, així com l’estacionament i servicis disponibles en zones tant regulades com no regulades. Així mateix, el sistema donarà accés a informació sobre parquímetres, punts de recàrrega de vehicles elèctrics, i places de mobilitat reduïda, de càrrega/descarrega i de taxis. Així ho han anunciat este dimecres el regidor d’Agenda Digital i Administració Electrònica, Pere Fuset, i el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, els quals han donat a conéixer els detalls de la licitació d’este projecte de gestió intel·ligent de l’estacionament.

Després de la publicació del plec de condicions del concurs el mes de desembre passat, es preveu resoldre i formalitzar el contracte esta primavera, de manera que l’execució del projecte puga començar el pròxim estiu, i que el servici estiga en marxa un any després, a l’estiu de 2023 (el termini previst d’execució és de 14 mesos).

València, una de les ciutats més avançades de l’Estat en el desenvolupament i aplicació de la tecnologia a la gestió dels servicis públics

El projecte va ser aprovat amb un pressupost base de licitació d’1.356.110,74 euros (IVA inclòs), i la recepció d’ofertes es realitza a través de Red.es, en el marc de la de la iniciativa Impuls VLCi. Es tracta d’una licitació estatal, i el termini de recepció d’ofertes estarà obert fins al pròxim 28 de febrer; una vegada recollides totes les propostes, el 21 d’abril es procedirà a l’obertura de les ofertes econòmiques.

El regidor Pere Fuset ha destacat l’impacte que l’aplicació d’esta mena de sistemes tindrà en la vida de la ciutadania. “Este sistema de gestió intel·ligent habilitarà les opcions de connexió de mòduls segons les necessitats estructurals de la pròpia ciutat”, ha afirmat, i ha subratllat així mateix l’oportunitat econòmica i d’investigació que l’accés a la Open Data derivada de la gestió d’estes dades suposarà per a empreses, universitats i societat civil. Fuset ha agraït la “implicació del personal de l’Oficina Municipal de Ciutat Intel·ligent i la col·laboració màxima del Servici de Mobilitat Sostenible” per al desenvolupament del nou sistema.

Per part seua, el regidor Giuseppe Grezzi ha assenyalat que l’objectiu últim de la iniciativa és “integrar totes les dades disponibles en una única plataforma i aplicació, amb la voluntat d’anar recollint i ampliant les dades disponibles”. De fet, ha destacat l’edil, “València és una de les ciutats més avançades de l’Estat en el desenvolupament i aplicació de la tecnologia a la gestió dels servicis públics, en este cas, a la mobilitat urbana”.

El nou sistema municipal de gestió de l’estacionament (SMGE) permetrà al personal municipal visualitzar l’estacionament en temps real (vehicles mal estacionats, alertes…) tant de les zones regulades com de les no regulades (amb dades com a nivells d’ocupació, temps mitjà, històric…). Així mateix, s’habilitarà un quadre de comandament i analítica avançada amb eines d’intel·ligència artificial (amb informació i alertes de trànsit, vehicles elèctrics, parquímetres, places de mobilitat reduïda, càrrega i descàrrega, taxis, noves formes de mobilitat, àrees de prioritat residencial, Valenbisi, etc). A més, el sistema afavorirà la definició de nous indicadors, i permetrà l’ús de dades obertes.

Per part seua, la ciutadania (a través d’eines com AppValència, Geoportal o València al minut, podrà visualitzar les places susceptibles de quedar lliures en zones d’estacionament regulat, i l’estacionament i els servicis disponibles en zones regulades i no regulades. Així mateix, tindrà accés a la informació sobre parquímetres, punts de recàrrega de vehicles elèctrics, i també places de mobilitat reduïda, càrrega i descàrrega i taxis.

El plec de condicions contempla la realització d’una consultoria, que inclourà l’actualització del Pla operatiu per a l’execució del servei ORA (en conjunt amb la resta de sistemes de gestió d’estacionament intel·ligent), la definició d’indicadors i conjunts de Dades Obertes per a ús intern i de la ciutadania, i una anàlisi de l’impacte de les noves formes de mobilitat urbana. Esta anàlisi, ha explicat Giuseppe Grezzi, permetrà identificar les necessitats dels espais susceptibles de ser utilitzats com a estacionament en l’espai públic per a totes les formes de mobilitat, i proposarà noves funcionalitats, i mecanismes d’integració per a cada forma de mobilitat i/o espai d’estacionament.