Skip to main content

València inicia la transformació d’instal·lacions municipals en edificis intel·ligents i sostenibles

By 6 agost, 2022setembre 7th, 2022

Fuset explica que es tracta del projecte Smart City “més ambiciós de la història de València”, que permetrà millorar l’eficiència, l’estalvi i els serveis a la ciutadania

El projecte convertirà en intel·ligents i sostenibles 194 edificis municipals

El regidor d’Agenda Digital, Pere Fuset, ha anunciat l’inici d’este projecte, que ha qualificat com “el projecte Smart City més ambiciós de la història de València, que convertirà en intel·ligents i sostenibles 194 edificis municipals entre els quals es troben 98 escoles, 58 instal·lacions esportives, 16 mercats i 22 museus de la ciutat”.

Fuset ha assenyalat que ConnectaVLCi permetrà avançar en una transformació digital que promoga una València més sostenible, eficient i connectada aprofitant la tecnologia per a millorar l’eficiència energètica i oferir nous serveis a la ciutadania. L’edil ha subratllat que “ConnectaVLCi no sols ens farà estalviar recursos municipals i mediambientals sinó que també permetrà millorar la nostra presa de decisions gràcies a les dades en temps real així com millorar els serveis públics a la ciutadania”.

Connecta VLCi va ser un dels huit projectes beneficiaris de la convocatòria de Pilots d’Edificis Intel·ligents de Red.es, que s’emmarca en el Pla Nacional de Territoris Intel·ligents. D’esta manera, Red.es (amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional, FEDER) sufragarà 2,5 milions d’euros i els altres 2,5 milions restants seran a càrrec del consistori. La recent licitació del desplegament tecnològic realitzada per Red.es ha sigut adjudicada a l’empresa Telefònica Solucions que una vegada realitzada la reunió d’inici de projecte la setmana passada té ara un termini d’execució de 19 mesos.

Actuacions “Connecta”:

Esports, Museus, Mercats, Escoles i Sostenible

La iniciativa contempla un total de cinc actuacions que es duran a terme sobre 194 edificis distribuïts pel terme municipal. La primera, ‘Connecta Esports’, intervindrà en 58 instal·lacions esportives, amb l’objectiu transversal de “gestionar de manera eficaç estos centres i oferir nous serveis”, segons ha explicat Fuset. La novetat és que es disposarà d’un sistema global de gestió i reserves que contemplarà el pagament de quotes i reserves així com la reserva de pistes i activitats de salut, horaris, formació, esdeveniments o jornades, amb una possible extensió a clubs esportius i instal·lacions privades. També s’implantarà un monitoratge de la qualitat ambiental exterior i interior mitjançant sondes de temperatura, soroll, humitat i contaminació, i es controlaran els accessos amb detecció de presència i aforaments. En el cas de les piscines el projecte permetrà també mesurar la qualitat de l’aigua.

‘Connecta Museus’ afectarà un total de 22 museus municipals amb millores que permetran evitar cues i controlar els aforaments i, a més, “es millorarà l’experiència d’ús dels museus amb noves funcionalitats com a realitat augmentada, geolocalització, visites virtuals o guies multimèdia”, ha explicat Fuset. També es monitoraran els espais i instal·lacions amb sensors de qualitat ambiental exterior i interior i millora de l’eficiència de les instal·lacions tècniques.

Pel que respecta a ‘Connecta Mercats’, es durà a terme en 16 mercats: “es busca potenciar el comerç de proximitat”, ha concretat Fuset. S’apostarà per una plataforma de gestió de mercats “amb serveis en línia i pantalles de visualització de continguts, així com una aplicació d’ús col·lectiu que estarà integrada en APPValència, mitjançant la qual s’oferiran nous serveis diferenciats que milloraran l’experiència de compra”. També s’avançarà en el control d’aforaments i en l’extensió de la fibra òptica en estos edificis.

En l’àmbit educatiu, ‘Connecta Escoles’ s’implantarà en 98 col·legis de gestió municipal amb “una plataforma de conscienciació mediambiental que incloga serveis en línia així com la millora de l’eficiència mitjançant el monitoratge i actuació sobre els col·legis públics”. Estes accions, ja experimentades a la ciutat amb el programa 50/50, han demostrat importants estalvis en consum energètic i una conscienciació en l’ús sostenible i responsable de les fonts d’energia.

Finalment, ‘Connecta Sostenible’ perseguix “desplegar una plataforma global de gestió d’edificis, un mòdul de gestió energètica i la seua integració amb la plataforma de la ciutat”. El regidor ha explicat que alguns dels beneficis que es preveuen amb esta plataforma són l’estalvi energètic i de costos de manteniment; la contribució a la reducció de la petjada global de CO₂, la millora en l’eficiència d’ús de recursos i un inventariat eficient dels recursos municipals així com la implantació de models BIM (representació digital 3D) dels edificis municipals.

A totes estes iniciatives cal sumar la connexió de les plataformes d’AENA, ADIF, port de València i EMIVASA amb la Plataforma de Ciutat VLCi segons la norma AENOR UNE 178104, per a l’intercanvi d’informació sobre aspectes de mobilitat, oferta turística, connectivitat, sostenibilitat o seguretat, entre altres. Un projecte que per a Fuset “permetrà que Smart City València siga un projecte de ciutat i no sols d’ajuntament”.

Finalment, Fuset ha agraït l’estreta col·laboració amb l’oficina de Ciutat intel·ligent dels diferents serveis municipals com a Serveis Centrals Tècnics per a la posada en marxa d’un projecte “ambiciós, complex i transformador que consolidarà València com a referència internacional en smart city”.