Skip to main content

València aprova el seu primer Pla Director de Ciberseguretat

By 22 desembre, 2021desembre 30th, 2021

Fuset ha avançat que el pla abastarà tres anys, contemplarà 26 accions per un valor pròxim als 2,3 milions d’euros i es preveu poder beneficiar-se de noves ajudes Next Generation

El regidor d’Agenda Digital de l’Ajuntament de València, Pere Fuset, ha anunciat l’aprovació de manera imminent per part de la Junta de Govern Local del primer Pla Director de Ciberseguretat del consistori. Este document, elaborat a partir de l’assistència tècnica de Telefónica Tech i el seu centre a La Marina de València, juntament amb el personal del servici de Tecnologies de la Informació i la Comunicació (SerTIC), se sumarà a altres iniciatives que ja estan en marxa per fer més segura la transformació digital global de l’Ajuntament.

El nou Pla Director, el primer d’estes característiques adoptat per l’Ajuntament de València, contemplarà fins a 26 mesures dividides en tres tipus de prioritats i comportarà una despesa aproximada de 2,3 milions d’euros. El seu horitzó d’implantació és de tres anys, durant els quals s’aniran desenvolupant les diverses mesures que el conformen, que passen tant per licitacions de servicis de despesa corrent com per noves inversions, però també per innovacions de caràcter jurídic i organitzatiu. Així, les mesures s’agrupen en cinc tipus: arquitectura de seguretat, operacions de seguretat i intel·ligència d’amenaces, conscienciació i formació, govern i gestió dels riscos, i seguretat en aplicacions.

Minimitzar els riscos en l’organització, definir les mètriques per a mesurar l’abast dels objectius i determinar les accions a curt, mitjà i llarg termini per a garantir la continuïtat de les operacions

Fuset ha afirmat que als darrers anys l’Ajuntament de València “ha avançat ja el seu camí cap a l’optimització de la ciberseguretat amb importants inversions que, de fet, formen part del projecte amb què esperem ser beneficiaris d’una subvenció de 2,9 milions d’euros dels fons Next Generation”. A més, ha considerat que “amb les noves iniciatives ara plantejades esperem poder ser beneficiaris també de previsibles convocatòries destinades a fomentar la transformació digital de les ciutats”.

L’edil també ha recordat que enguany a l’Ajuntament de València “hem començat a realitzar simulacres entre el personal municipal per garantir la correcta alerta i avançar en la formació, ja que el factor humà és sempre un element clau en la prevenció d’amenaces”. L’última d’estes actuacions pioneres, realitzada la passada setmana, i com les altres dos onades anteriors, posaven a prova la resposta de les empleades i els empleats públics a diferents amenaces de phishing i ramsomware. Aquells que no hagueren respost de manera correcta al simulacre d’amenaça tenien la possibilitat de realitzar en eixe mateix moment una breu formació online mitjançant unes píndoles informatives que ara es posaran a disposició de totes i tots els treballadors públics en la intranet municipal.

Fuset ha explicat que, a més a més, s’ha intensificat la relació entre administracions per fer un front comú contra les amenaces de la xarxa. Precisament este tema va centrar la trobada del regidor d’Agenda Digital amb el director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, José Manuel Garcia Duarte, este dimarts en dependències de la Conselleria d’Hisenda. Les dos administracions treballaran de manera coordinada per tal d’estar alerta davant qualsevol possible amenaça a la ciberseguretat.

Fuset ha assegurat que “la millora contínua de la seguretat dels sistemes d’informació és una prioritat en una València que està experimentant una important transformació digital”. Per esta raó, “encara que l’Esquema Nacional de Seguretat (ENS) estipule que ha de realitzar-se una auditoria ordinària cada dos anys, des d’Agenda Digital volem avançar amb un nou Pla Director per a accelerar eixa millora contínua que completa la modernització de l’Ajuntament”.

Aplicant l’estàndard ISO 27001 i seguint les directrius de l’ENS, s’ha dissenyat el Pla Director de Ciberseguretat amb què minimitzar els riscos en l’organització, definir les mètriques per a mesurar l’abast dels objectius i determinar les accions a curt, mitjà i llarg termini per a garantir la continuïtat de les operacions.

Fuset ha recordat que “segons l’últim estudi independent de la consultora internacional EY realitzat en 2019, l’Ajuntament de València és l’administració local que presenta major maduresa digital d’Espanya i, juntament amb l’acceleració global de la digitalització provocada per la pandèmia, es requerix de progressos continus en matèria de ciberseguretat”. Igualment, l’edil ha apuntat que València “és una de les primeres grans ciutats a aconseguir el Certificat de Conformitat amb l’ENS per a una Seu Electrònica que mes a mes continua polvoritzant tots els seus rècords històrics en tramitació d’instàncies electròniques per part de la ciutadania”.