Skip to main content

L’Ajuntament de València realitza simulacres de ciberseguretat per a millorar la protecció del personal davant les amenaces d’internet

By 22 juny, 2021juny 25th, 2021

Fuset recorda que l’Ajuntament està impulsant un nou pla de ciberseguretat que acompanye a la transformació digital

L’Ajuntament de València ha iniciat una completa iniciativa orientada a analitzar i millorar la maduresa i la protecció del personal municipal davant les amenaces a la ciberseguretat. Tal com han explicat el regidor d’Agenda Digital, Pere Fuset, i la regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, les accions iniciades este dilluns “corresponen a una primera fase d’un complet programa dut a terme amb discreció perquè siga efectiu i que a més del seu efecte immediat permetrà perfilar nous continguts de formació per a millorar els coneixements del personal en esta matèria”.

Fuset ha explicat que “la ciberseguretat s’ha convertit en una preocupació crucial de tota mena d’organitzacions davant una transformació digital accelerada per la crisi de la COVID-19 i volem reforçar al personal municipal davant estes possibles amenaces en un ajuntament que està experimentant una espectacular evolució en l’ús de la seua administració electrònica”. L’edil ha recordat que segons el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) només l’any 2018 es van registrar més de 38.000 incidents de ciberseguretat, la qual cosa representaria un augment del 43% respecte a 2017. Eixa tendència va continuar pujant, un 11% en 2019 respecte a 2018 amb 42.997 incidències .

el major repte és previndre i procurar l’òptima resposta davant estes amenaces constants i creixents

Mes allà dels reforços tecnològics el major repte és previndre i procurar l’òptima resposta davant estes amenaces constants i creixents que en moltes ocasions tracten més d’aprofitar el factor humà que qualsevol vulnerabilitat tècnica”, ha explicat Fuset, qui ha recordat també l’anunci realitzat este mateix mes sobre l’impuls municipal a “un nou i ambiciós pla director de ciberseguretat aprofitant les sinergies amb un dels centres referents de la Marina de València”.

Des de la Delegació d’Agenda Digital, a través del Servici de Tecnologies de la Informació i Comunicació (SerTIC) i en total col·laboració amb la Delegació de Gestió de Recursos, s’ha emprés esta nova campanya de conscienciació sobre els riscos de la ciberseguretat i com afrontar este repte cada vegada més real que se suma a altres iniciatives i alertes enviades de manera sistemàtica per la delegació de Personal.

La nova campanya inclou accions sense previ avís com ara la realitzada des d’este dilluns, de manera similar al que ocorre en els simulacres d’incendis o contra amenaces terroristes. Així, mitjançant una campanya de correus electrònics als empleats i les empleades municipals s’emulen tècniques de phishing, tractant de simular davant el personal públic una amenaça real. Si el personal “pica” el propi sistema li oferix immediatament una píndola formativa de 5 minuts que li servirà per a conscienciar-se en els perills que poden arribar a produir este tipus d’atacs. Una vegada acabat el període de simulació, tot el material formatiu es posarà a la disposició dels treballadors i les treballadores municipals per a, dins de les accions formatives de caràcter obligatori que la Delegació d’Organització i Gestió de Persones establix dins del Pla de Formació, les puguen realitzar qualsevol empleat o empleada.

Per part seua, Luisa Notario ha destacat que “la formació és una eina fonamental per a millorar les competències i habilitats del personal municipal per a oferir als veïns i les veïnes de València l’atenció que mereixen i un servici públic de qualitat. Per això, este govern realitza una aposta clara per actualitzar permanentment els seus coneixements i capacitats professionals, situant al nostre ajuntament en el segle XXI, amb una formació de qualitat, rigorosa i impartida pel personal expert. Per això el Pla de Formació del personal municipal inclou cursos específics de ciberseguretat i hacking social dins de l’eix de Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació”.