L’alcalde de València, Joan Ribó, ha presidit l’obertura del congrés, i ha rebut el guardó que reconix la labor del Consistori dirigida a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030.
Hui ha començat a la nostra ciutat la IX Setmana de les Normes Verdes, organitzada per la UIT, en la qual participen 400 representants de 55 països.
L’Ajuntament de València ha sigut guardonat amb el Premi U4SSC, Certificat de la Implementació Satisfactòria de la United 4 Smart Sustainable Cities, que atorga l’Organisme de Nacions Unides per a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, UIT.
«València està fent un treball notable per a implementar l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, un esforç en el qual este govern municipal no està sol. Es tracta d’una labor coordinada basada en el diàleg i la participació amb la resta d’institucions, agents socials i ciutadania. Un treball local que és també global per les persones, el planeta i la prosperitat». L’alcalde de València, Joan Ribó, ha participat este dimarts en l’obertura de la IX Setmana de les Normes Verdes, que se celebra de l’1 al 4 d’octubre en el Palau de Congressos.
Ribó ha intervingut en l’acte d’inauguració de la trobada, al costat del vicepresident del Consell Rubén Martínez Dalmau; el president de les Corts Valencianes, Enric Morera; el director de l’Oficina de Normalització de les Telecomunicacions, UIT, Chaesub Lee; i el director del Gabinet de la Secretaria d’Estat per a l’Avanç Digital, Albert Medrán.
L’alcalde ha donat la benvinguda a les persones participants en el congrés, i ha agraït a la UIT l’elecció de València com a seu. «Este Ajuntament –ha subratllat- està posant en marxa polítiques públiques transversals per a fomentar un desenvolupament integral, inclusiu i sostenible per a atendre la implementació dels Objectius de Desenvolupament en totes les seues dimensions: de Sostenibilitat Econòmica, Ambiental i Social».
De fet, este ha sigut l’argument principal de la seua intervenció posterior en la taula redona titulada «Connectar Ciutats Intel·ligents i Sostenibles amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible», en la qual ha intervingut junt amb el director del Departament d’Investigació i Estudis, Organisme per al Desenvolupament de Riad, Abdulrhman Alsultan; el director General de l’Oficina de l’Alta Comissionada per a l’Agenda 2030 d’Espanya, Federico Buyolo; l’assessor especial de l’alcalde de Trikala (Grècia), Leonidas Anthopoulos; i el vicepresident de Ciutats i Regions Intel·ligents per al Desenvolupament del Mercat de Deutsche Telekom, Ole Schilling.
ALIANÇA DE GOVERNS
AGENTS SOCIALS
I CIUTADANIA
Joan Ribó ha subratllat el «compromís total amb l’Agenda 2030 i la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, ODS. La proximitat que tenen els governs i les polítiques municipals amb la ciutadania ens permet una implementació d’estos més eficaç i directa», ha assegurat.
Per això, ha destacat el «paper fonamental que juguen les ciutats en les polítiques públiques relacionades amb el desenvolupament sostenible i equitatiu centrat en les persones», i ha defensat que les ciutats «han de formar part, de manera activa, de l’aliança de governs, agents socials, i ciutadania; i crear sinergies per a afrontar els desafiaments de l’Agenda 2030 per a erradicar la pobresa, les desigualtats i lluitar contra l’emergència climàtica».
Durant la seua intervenció en la taula redona, Ribó ha detallat les polítiques públiques transversals que impulsa l’Ajuntament de València, «i que actuen sobre cadascun dels Objectius de Desenvolupament Sostenible amb el compromís de verificar el nostre compliment com a ciutat». L’Ajuntament va definir un nou Pla Estratègic TIC 2018-2021 i ara s’està en procés d’elaborat del segon Programa de Ciutat Intel·ligent per a 2020.
València és l’única gran ciutat que té millors indicadors de sostenibilitat que la seua àrea pròpia metropolitana. A més, la nostra ciutat complix la majoria dels indicadors, destacant en educació i no suspén cap. L’alcalde ha destacat, com a prioritats de l’acció política pal·liar els nivells de desocupació, especialment el jove i la desigualtat en els salaris entre homes i dones; el desenvolupament de la transparència i la participació de la ciutadania en les polítiques públiques; l’impuls a un procés de «renaturalització de la ciutat, amb espais urbans de qualitat, verds i accessibles», especialment al parc natural de Devesa-Albufera); o l’aposta per formes de mobilitat sostenible com el transport públic o la bicicleta. A més, ha continuat Ribó, València s’ha convertit en ciutat de referència amb el Centre Mundial per a l’Alimentació Sostenible, un pla de la FAO per a promoure i fomentar a les ciutats sistemes alimentaris saludables i nutritius que preserven alhora els recursos naturals.
Durant l’obertura del congrés, el director de l’Oficina de Normalització de les Telecomunicacions, UIT, Chaesub Lee, ha agraït a València l’organització d’esta trobada, i ha apel·lat a la necessitat de sumar esforços i dotar les ciutats de normes comunes de desenvolupament, «posat que les ciutats són l’element clau de les polítiques de sostenibilitat a tot el món», ha afirmat. En estos moments, més de 900 urbs del planeta han adoptat els ‘marcadors de rendiment’ impulsats per la UIT, i donats suport per 16 organismes de l’ONU.
Durant el matí, s’ha celebrat una segona taula redona, sota la proposta de debat «De quina manera la intel·ligència artificial i altres tecnologies d’avantguarda transformen les ciutats». La jornada es prolongarà a la vesprada, sota la proposta general de treball titulada «Tecnologies d’avantguarda per a fer front al canvi climàtic i aconseguir una economia circular», que reunix representants de la UIT, responsables polítics i experts en tecnologia».
PREMI INTERNACIONAL
PEL COMPLIMENT DELS OBJECTIUS
DE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE
La sessió matinal ha conclòs amb l’acte de lliurament dels premis U4SCC, el Certificat de la Implementació Satisfactòria de la United 4 Smart Sustainable Cities, que atorga l’Organisme de Nacions Unides per a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, UIT.
L’alcalde de València, Joan Ribó, ha rebut el guardó de mans del director de l’Oficina de Normalització de les Telecomunicacions, Chaesub Lee. Ribó ha agraït «este aval de la Unió Internacional de Telecomunicacions que ens reconeix com una de les ciutats més actives i preocupades per avaluar de manera objectiva els seus assoliments en el compliment dels ODS, una distinció que agraïm», ha afirmat.
A més de València, el guardó ha sigut entregat també a les ciutats d’Ålesund (Noruega), Moscou (Rússia), Riyad (capital Aràbia Saudita) i Dubai (Unió dels Emirats Àrabs), com a reconeixement a la seua labor dirigida a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030.
«València forma part de l’aliança contra l’emergència a la qual s’enfronta el planeta. Una aliança de governs amb la ciutadania que ja està als carrers, com divendres passat, en què es va llançar crit d’alarma», ha conclòs Joan Ribó.