Skip to main content

Smart City València inicia els treballs del nou registre d’activitats i obres amb ferramentes digitals que acceleraran la seua tramitació

By 2 maig, 2022maig 11th, 2022

Fuset ha explicat que “es tracta d’un dels projectes de transformació digital i modernització més ambiciosos orientats a la reactivació econòmica i la captació d’inversions per a València

El regidor d’Agenda Digital de l’Ajuntament de València, Pere Fuset, ha comunicat la posada en marxa del contracte principal dels englobats en el projecte RAIO, que finançats amb fons europeus EDUSI han de servir per agilitzar amb ferramentes digitals la tramitació de les llicències d’obres i activitats en la ciutat de València. Tot, en paral·lel als treballs de digitalització presentats la setmana passada, que han de convertir part dels 181.000 expedients en paper en milions de dades.

Fuset ha qualificat el projecte com “un dels casos de transformació digital més ambiciosos de l’Ajuntament de València orientats a la reactivació econòmica i una modernització i agilització destinades a millorar la captació d’inversions per a la ciutat”.

En concret, el projecte engloba la reenginyeria de procediments per a realitzar la revisió, simplificació, harmonització i documentació tant dels passos que se seguixen a l’hora de gestionar els tràmits d’activitats i obres com dels informes requerits conforme a les ordenances municipals per a així procurar la seua generació automàtica. Estes accions garantiran la digitalització màxima que pretén evitar que la documentació no siga accessible des del registre d’Activitats i Obres.

Així, es preveu la construcció del Registre d’Activitats i Obres, que dona nom al projecte RAIO, per a disposar d’un inventari centralitzat d’informació al voltant d’este tipus de tràmits. Este registre agilitarà el procediment de consulta, estudi i actuacions sobre els elements i emplaçaments d’actuació i aglutinarà la seua informació actual i històrica oferint a cada servici municipal la informació que necessite per poder realitzar les seues gestions. La iniciativa connecta amb la digitalització de bona part de l’arxiu intermedi referent a les activitats i les obres, per tal de disposar de milions de dades “fent amb la tecnologia allò que el paper a dia de hui fa impensable”.

El projecte té una durada estimada de 12 mesos i ha sigut adjudicat per licitació pública per 446.248 euros finançats amb fons EDUSI.

transformació digital per a modernitzar el planejament urbanístic

La transformació digital plantejada permetrà modernitzar el planejament urbanístic, per a dotar també al servici de Llicències Urbanístiques de tota la informació que requerix, no solament quant a la informació dels registres d’activitats i obres, sinó quant al planejament urbanístic aplicable a les diferents referències cadastrals d’una manera senzilla.

La complexitat del projecte queda reflectida en la gran quantitat de servicis municipals implicats en primera línia, en una iniciativa liderada pel servici de Tecnologies de la Informació i la Comunicació (SerTIC). Entre els servicis implicats destaquen els d’Activitats, Llicències Urbanístiques i Descentralització, Inspecció i la Secretaria, però en segona línia n’hi ha més, com ara Disciplina Urbanística, Sanitat i Consum, Policia Local, Bombers, Mobilitat Sostenible, Procediment Sancionador, etc.

La transformació digital de RAIO permetrà, a més a més, un control més eficient de les qüestions tributàries que generen estes activitats i obres, la capacitat per georeferenciar en el Geoportal i el GIS municipal les activitats i obres per tal de fer estudis o planificació de la ciutat, així com una màxima transparència i visibilitat per a la ciutadania de les dades públiques i les dades obertes que es gestionen en RAIO.

Obres de reforma en habitatges particulars.