Skip to main content

L’Ajuntament va millorar en 10,7 punts la maduresa de la seua ciberseguretat en 2021

By 30 desembre, 2022gener 3rd, 2023

Fuset: “Amb l’inici del primer Pla Director de Ciberseguretat, l’Ajuntament continuarà millorant substancialment la defensa contra les amenaces digitals

La Sindicatura de Comptes ha fet públic el seu informe sobre l’estat de la ciberseguretat als ajuntaments valencians

En el cas de l’Ajuntament de València -tot i que l’anàlisi no recull encara les accions del Pla Director de Ciberseguretat aprovat en desembre de 2021 i que ha arrancat enguany- s’hi percep una considerable millora de les ferramentes municipals contra les possibles amenaces digitals.

Així, l’índex de compliment dels controls bàsics de ciberSeguretat (CBS) a finals de 2021 fou ja del 72,8%, millorant notablement des del 59,4% de l’anterior informe de 2019 i acostant-se al 80% de l’objectiu recomanat. Pel que fa a l’índex de maduresa, l’Ajuntament de València va abastar a finals del 2021 el 58,2%, davant el 47,5% de l’any 2019, un augment de 10,7 punts tot i la complexa digitalització impulsada per la pandèmia durant el període 2020-2021. L’Ajuntament de València passa així d’un nivell de maduresa N1 a un N2, ubicant-se a poques dècimes de l’Ajuntament de Castelló (58,5%) i quasi set punts per damunt d’Alacant (51,7%).

L’Ajuntament de València passa així d’un nivell de maduresa N1 en 2019 a un N2 amb un index de cumpliment del 72,8% en 2021.

L’informe de la Sindicatura, de fet, explicita que “la comparació dels resultats detallats de 2012 amb els obtinguts l’any 2019 mostra una millora en tots els controls analitzats” i, tot i que considera que el grau de maduresa amb què es va tancar el 2021 encara no era suficient, l’Ajuntament de València “té en marxa un conjunt de projectes que contribuiran a millorar substancialment els nivells de ciberseguretat”, en referència al Pla Director de Ciberseguretat municipal que va arrancar en 2022.

El regidor d’Agenda Digital, Pere Fuset, ha destacat “l’esforç ingent del personal tècnic municipal per modernitzar l’administració en un complex context de pandèmia, alhora que es reforçava la ciberseguretat fins i tot abans d’impulsar un pla històric com el primer Pla Director de l’Ajuntament”. Segons l’informe, de les 13 recomanacions fetes per la Sindicatura al 2019, en el moment de l’anàlisi tres s‘havien completat, altres 8 s’havien atés parcialment i només 2 quedaven pendents. Totes elles, juntament amb altres mesures, formen així part del Pla Director de Ciberseguretat, el primer d’estes característiques adoptat per l’Ajuntament de València, encetat en 2022 i que contemplarà fins a 26 mesures dividides en tres tipus de prioritats amb una despesa aproximada de 2,3 milions d’euros. “Un ambiciós projecte amb un horitzó d’implantació de tres anys que forma part dels projectes de digitalització beneficiaris d’una subvenció de 2,9 milions d’euros dels fons Next Generation”, ha detallat Fuset.

El regidor també ha destacat que “a les reunions mantingudes amb la Sindicatura hem rebut el reconeixement dels analistes per tot el treball fet, que va més enllà del període analitzat, i felicitacions especialment pel nostre Pla Director de Ciberseguretat, que és presentat com un model per a la resta d’ajuntaments”. Igualment, ha celebrat que l’informe considere acceptable la governança de la ciberseguretat i ha avançat que hi ha en marxa algunes iniciatives administratives que milloraran este aspecte, com ara l’aprovació formal del Comité de Seguretat.

Fuset també s’ha mostrat confiat que, amb la implantació progressiva del Pla Director de Ciberseguretat, que viurà en 2023 el seu segon any, “el pròxim estudi ens farà no només superar tots els objectius sinó també aproximar-nos a l’excel·lència”.