Skip to main content

Ribó reitera al govern central la demanda d’accelerar el desplegament de la fibra òptica a tots els pobles de València

By 13 desembre, 2021

L’alcalde, junt amb el regidor Fuset, envia una carta a la vicepresidenta Calviño perquè estes àrees siguen incloses com a zones blanques en el mapa digital i puguen rebre les subvencions estatals per a la connectivitat

L’alcalde, Joan Ribó, i el regidor d’Agenda Digital i Administració Electrònica, Pere Fuset, s’han dirigit per carta a la vicepresidenta segona del govern central i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, per reiterar la petició que internet arribe a tots els pobles de València. En l’escrit sol·liciten que aquelles àrees de la ciutat que manquen de connexió digital, com ara Poble Nou o una part de la Devesa del Saler, siguen incloses en el mapa digital oficial com a zones blanques, és a dir, aquelles que no tenen cobertura de xarxes de banda ampla ni previsió de rebre-la per part d’un operador en un termini de tres anys. D’eixa manera, podrien optar al pla d’ajuda estatal per accelerar el desplegament de la fibra òptica, tal com reivindica el veïnat.

Per desgràcia, fins ara, el Ministeri no ha fet cas de les demandes de l’Ajuntament i per açò reiterem la necessitat de cobrir tot el municipi al 100 % pel que fa a la connexió digital”, ha assenyalat l’alcalde. Joan Ribó ha subratllat que el consistori ja ho va demanar el febrer passat a través d’una manifestació d’interés al Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital amb “un complet dossier” on es detallaven les zones sense connexió de la ciutat que encara no compten amb fibra òptica, com ara Poble Nou o una part de la Devesa del Saler, per tal de poder ser incloses en les subvencions del Programa d’Universalització d’Infraestructures Digitals per a la Cohesió (UNICO) llançat pel govern central.

“A pesar d’allò expressat en la documentació presentada, encara no figuren com a zones subvencionables”, ha assegurat el màxim responsable municipal, per a qui es tracta “d’una exclusió fonamentada en criteris tècnics que en realitat no satisfan les necessitats de bona part de la població que allí residix”. Per això, l’alcalde ha demanat a la vicepresidenta Calviño que “puguen revisar com més prompte millor el potencial desplegament del Pla UNICO al terme municipal de València perquè puguen ser incorporats estos nuclis a les zones subvencionables”.

Joan Ribó ha subratllat que “la crisi de la covid-19 ha posat de manifest la importància de la digitalització i l’accés a internet”, ja que arran “les restriccions associades a la pandèmia van ser milers de persones i agents els que van haver de recórrer a diferents modalitats de teletreball, educació telemàtica, comerç electrònic i consum digital en línia”. Este fet “també va posar de manifest que en molts llocs, inclús en el mateix terme municipal de València, encara existixen alguns nuclis de població que no tenen una connectivitat òptima, la qual cosa suposa una barrera”.

L’alcalde ha incidit que “des de les administracions locals no podem satisfer plenament la demanda de connectivitat particular que la ciutadania planteja de manera legítima en les seues llars, locals, oficines i comerços”. Ara bé, “sí que podem i hem de donar suport fermament a esta justa reivindicació dels veïns i veïnes, i instar les empreses de telecomunicacions perquè prenguen consciència d’esta situació i inclouen en els seus plans d’expansió de la connectivitat estos nuclis”, tal com “ha vingut fent des del primer moment este Ajuntament”.

Per la seua part, el regidor d’Agenda Digital i Administració Electrònica, Pere Fuset, ha manifestat que “des de l’Ajuntament de València estem fent els deures, estem fent tot allò que està en les nostres mans perquè internet arribe al 100 % del territori, ja que internet ha de ser un dret per al conjunt de la ciutadania”. Segons l’edil, “el Ministeri ha de moure fitxa i contemplar com a zones blanques aquelles zones sense connectivitat que encara no estan acolorides com a tal i, d’esta manera, contemplar-les en els futurs plans d’expansió de la banda ampla”.

Accions per millorar la connectivitat

L’Ajuntament ha mantingut “una intensa bateria d’accions” per aconseguir que internet arribe a tot el terme municipal. Entre elles, diverses reunions institucionals, trobades tècniques amb teleoperadors i escrits dirigits a les diferents administracions implicades, com ara el Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital. En eixa línia, el regidor Pere Fuset ha sol·licitat i ja ha mantingut hui mateix una reunió d’urgència amb el director general de la Generalitat per a l’Avanç de la Societat Digital, Juan Ignacio Torregrosa, per demanar la seua complicitat per fer front comú perquè arribe la fibra a les zones on no arriba encara. “La manifestació d’interés que va presentar l’Ajuntament de València en el seu moment també portava l’aval de la Generalitat”, ha apuntat el regidor, per la qual cosa Fuset ha sol·licitat que s’implique front al Ministeri, i ha destacat “la voluntat mútua de col·laboració màxima”.

D’altra banda, Fuset ha acompanyat este matí representants veïnals de la Devesa del Saler a una reunió amb personal tècnic de Telefónica perquè els exposen els llocs concrets on no arriba encara la connectivitat i així poder fer un mapa el més precís possible.