Skip to main content

L’alcalde destaca l’accés digital de la ciutadania com a una “prioritat” en la Nit de les Telecomunicacions

By 26 maig, 2022maig 30th, 2022

Ribó posa de relleu la transformació digital de València, amb reconeixements com ara la capitalitat europea de turisme intel·ligent o la candidatura per liderar un supernode europeu i smart city

L’Ajuntament dona suport institucional a la Nit de les Telecomunicacions Valencianes, organitzada per l’Associació Valenciana d’Enginyers de Telecomunicacions

L’Hemisfèric ha acollit este dijous la 24 edició dels Premis i la Nit de les Telecomunicacions Valencianes, que enguany s’ha centrat en les estratègies per reduir la bretxa digital.

La cita compta amb el suport institucional de l’Ajuntament i ha reunit més de 400 professionals i les empreses més rellevants del sector. L’alcalde, Joan Ribó, ha subratllat l’accés digital de la ciutadania com “una prioritat” per al govern municipal, i ha posat de relleu alguns “exemples de la transformació que estem protagonitzant”, com ara la capitalitat europea del turisme intel·ligent o la candidatura per liderar un supernode europeu i smart city.

L’alcalde ha participat en l’acte, acompanyat del regidor d’Agenda Digital i Administració Electrònica. Durant seua la intervenció, Ribó ha assenyalat que “som conscients de les amenaces i oportunitats que es presenten dins de l’àmbit de les telecomunicacions i, efectivament, la bretxa digital n’és una d’elles”. En eixe sentit, ha remarcat que “en els últims mesos, i malgrat les limitades competències municipals en el tema, hem estat treballant per aconseguir que la totalitat del territori de la ciutat de València disposara de connexió d’internet d’alta velocitat, una connexió a la que paradoxalment els veïns i veïnes de diferents barris no podien accedir encara, malgrat trobar-nos en un moment en què la connexió de qualitat s’ha convertit en un servici essencial com pot ser l’accés a la llum per poder accedir a formació o treball en igualtat de condicions”.

investigació i desenvolupament de les tecnologies amb l’objectiu de fer millor la vida de les persones

El màxim responsable de la ciutat ha assegurat que “continuem oferint l’accés digital als servicis municipals i estem potenciant la seu electrònica com una eina de democratització de l’accés ciutadà a la gestió de les tramitacions que, a més, comporta un estalvi econòmic”. També s’ha referit al funcionament de l’aplicació mòbil municipal AppValència.

D’altra banda, l’alcalde ha relacionat alguns “projectes vinculats a la ciutat intel·ligent en què volem convertir València”. Entre ells, “el reconeixement com a capital del turisme intel·ligent o el camí per aconseguir una ciutat intel·ligent i climàticament neutra”. Igualment, ha remarcat la recent presentació de la candidatura per acollir un supernode europeu basat en el desenvolupament de la intel·ligència artificial en el context de les smart cities —dins del marc del projecte europeu CITCOM.ai, pertanyent al Digital European Programme de la Unió Europea —. Es tracta, segons ha manifestat Joan Ribó, “d’una aposta que situarà València a l’avantguarda en la investigació i el desenvolupament de solucions que aportaran valor en àmbits tan importants com la mobilitat, el medi ambient o la sostenibilitat”.

Finalment, l’alcalde ha felicitat les persones i entitats premiades i ha agraït la seua tasca “d’investigació i desenvolupament de les tecnologies sempre amb l’objectiu de fer millor la vida de les persones”.

Per la seua part, el regidor Pere Fuset ha ressaltat el suport de l’Ajuntament a esta iniciativa, organitzada per l’Associació Valenciana d’Enginyers de Telecomunicacions. L’edil, qui va participar ahir dimecres en les sessions divulgatives i debats previs a la Nit de les Telecomunicacions Valencianes, ha reclamat a tots els agents relacionats amb les telecomunicacions “prioritzar la lluita contra l’exclusió digital en totes les seues manifestacions de la mateixa manera que en el seu moment es va afrontar el repte de l’alfabetització universal”. Així mateix, ha assegurat que València s’acosta ja al 100 % de connectivitat de molt alta velocitat i aposta per l’ alfabetització digital voluntària de la ciutadania.

L’edil ha apuntat algunes línies de treball impulsada des de la Regidoria d’Agenda Digital, com ara l’estudi d’usabilitat amb què l’Ajuntament “treballa per simplificar l’ús de ferramentes com la renovada web municipal, l’Appvalència amb múltiples servicis a la ciutadania o una seu electrònica que en pocs anys ha multiplicat per cent el volum de tramitació d’instàncies”.

El responsable municipal ha al·ludit igualment al programa de formació, juntament a la Universitat Popular de València, amb la qual s’hi preveu acostar estes ferramentes digitals a les milers de persones que passen pels diferents centres formatius; la realització de tallers d’ajuda digital als barris per acostar estes ferramentes als perfils més vulnerables a la bretxa digital com les persones majors o la pròxima obertura d’una línia telefònica per atendre dubtes ciutadans relatius a la seu electrònica.