El vicealcalde de València i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, i el regidor d’Agenda Digital, Pere Fuset, han presentat hui un projecte pilot smartcity amb què l’Ajuntament de València ha començat a sensoritzar 262 contenidors de residus sòlids als pobles de València.
La iniciativa s’emmarca dins del projecte ImpulsoVLCi, que ha obtingut una important ajuda de fons europeus, amb un pressupost global de 6 milions d’euros.
En concret són ja 135 contenidors de vidre i 127 d’envasos lleugers ubicats a les zones tant dels Pobles del Nord, com els Pobles del Sud en el que suposa el primer projecte pilot per avançar en la gestió intel·ligent dels residus sòlids de València.
Fuset ha explicat que “gràcies a la utilització de sensors les empreses de recollida poden monitoritzar en temps real l’estat d’ompliment dels contenidors, evitant desbordaments innecessaris i obtenint informació útil per adaptar les seues rutes de recollida”.
Així, el regidor d’Agenda Digital ha explicat que “amb esta iniciativa pilot de digitalització obrim la porta a una gestió smart dels residus sòlids a València, afavorint una optimització dels recursos, una millora de la informació per a la presa de decisions i una reducció de les emissions i les molèsties generades pels desplaçaments”.
Tall de veu del Regidor d’Agenda Digital Pere Fuset.
sensors de
capacitat
i temperatura
Els sensors, ubicats als propis contenidors, informen sobre el percentatge de capacitat disponible de cada unitat així com l’estat de la seua bateria i la temperatura. Tenen una vida útil de 10 anys i funcionen amb tecnologia d’ultrasons. Mitjançant connectivitat mòbil estos sensors enllacen amb la plataforma de gestió de residus integrada en la plataforma smartcity VLCi i les seues dades es representen al sistema d’informació geogràfica municipal. En este primer projecte pilot des de l’Ajuntament s’ha optat per prioritzar els contenidors dels Pobles de València per ser els qui requerixen de desplaçaments de major distància des de les plantes de residus.
Per la seua banda, el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana Sergi Campillo ha destacat que “el servici de Gestió Sostenible de Residus Urbans i Neteja de l’Espai Públic ha analitzat les corbes d’ompliment i analitzat estadísticament més de 200.000 mesuraments registrades cada hora, les 24 hores del dia, entre novembre de 2019 i el mes de maig d’enguany, de les fraccions de vidre i envasos. Estes dades ens han sigut molt útils per comprovar si les freqüències de recollida eren les adequades per evitar desbordaments de contenidors”.
tecnologia
per millorar
la vida de les persones
Així, d’esta manera, el servici de recollida de vidre té establides dos rutes o itineraris, una cada sis setmanes en les quals recull la totalitat dels 120 contenidors i una altra intercalada en el període anterior, transcorregudes 3 setmanes, que recull els 40 contenidors que no poden esperar a ser recollits sis setmanes sense que s’òmpliguen. Evidentment, poden produir-se generacions temporalment majors d’algun contenidor, que seran detectats per l’aplicació i que obligaria a haver de retocar l’itinerari intercalat, de manera que s’afija algun contenidor més a la ruta dels 40 més productors. Esta forma de recollida ja es produïa abans de la sensorització, de manera que l’aplicació d’esta tecnologia ha permés afinar i millorar els itineraris i reduir el número de desbordaments per ompliment inesperat.
El període de temps de recollida dels 140 contenidors de la fracció d’envasos és de dos dies actualment. S’ha analitzat així mateix el nombre de contenidors i la ubicació dels contenidors que permeteren duplicar el període de temps de recollida, és a dir, passar a recollir-se amb un període de quatre dies i la conclusió és que només 14 contenidors (un 10 %) es poden recollir amb este període, de manera que 126 contenidors (90 %) han de recollir-se cada 2 dies.
“En definitiva, el que ens permet este sistema és afinar la freqüència de recollida de les diferents fraccions i, a més, tindre informació en temps real dels possibles desbordaments dels contenidors, una de les imatges que disminuïx més la percepció positiva dels veïns i veïnes de la ciutat i els seus pobles”, ha afegit Campillo.
Per la seua part, Fuset, ha recordat que “esta iniciativa està emmarcada dins del projecte global ImpulsoVLCi, coordinat per l’Oficina de Ciutat Intel·ligent, que amb els seus diversos components ha estat beneficiari d’una important ajuda de fons europeus gestionats per Red.es, amb un pressupost global de 6 milions d’euros”. Fuset ha apuntat que “amb projectes com este, València continua consolidant-se com una SmartCity pionera que empra la tecnologia per a millorar la vida de les persones“