Skip to main content

L’alcalde aposta per una Ciutat Intel·ligent per a la ciutadania, on la innovació i la tecnologia atenguen els interessos de les persones

By 7 juny, 2018juliol 16th, 2020

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha intervingut en l’obertura del congrés internacional ‘Smart Cities for Smart Citizens. Nous reptes urbans’, que ha començat este matí en l’edifici Veles e Vents de la Marina.

Joan Ribó obri amb la seua intervenció el congrés internacional “Smart Cities for Smart Citizens“.

Ribó ha destacat l’esforç del Govern de la Nau «per fer de la ciutat un model de gestió públic eficient, una Smart City per a la ciutadania», on la innovació i la tecnologia atenguen els interessos de les persones i servisquen per millorar la seua qualitat de vida.

«És una satisfacció que València aculla un congrés de Smart Cities, i que siga concretament en La Marina, que s’està configurant com a un ecosistema obert d’innovació urbana i com al cor de la renovació i la innovació tecnològica», ha afirmat Joan Ribó en finalitzar la seua intervenció en este fòrum en què la ciència, la tecnologia i la innovació són abordades com a elements per al desenvolupament de ciutats intel·ligents. «València està ja molt avançada com a ciutat intel·ligent, però vull ressaltar que ha de ser una Smart City per a la ciutadania, pensant en l’interés i en millorar la qualitat de vida de les persones. Els sensors són per millorar la qualitat de vida de la ciutadania, no la tècnica per la tècnica, ni els sensors pels sensors, sinó que val tot allò que millore la qualitat de vida dels ciutadans».

Després de referir-se a les decisions de planificació urbana i construcció del model de ciutat preses en els últims anys, «que han fet de València una de les ciutats de referència en l’arc mediterrani», Ribó ha afirmat que «en els últims anys, l’Ajuntament de València ha desenvolupat un conjunt d’iniciatives orientades a l’evolució cap a un model de ciutat intel·ligent. Estes iniciatives s’enquadren dins dels 3 eixos d’actuació (Creixement Intel·ligent, Sostenible i Integrador) i de les 6 iniciatives emblemàtiques (Innovació, Societat Digital, Clima‐Energia‐Mobilitat, Competitivitat, Ocupació i Cohesió Social) contemplades en el programa Horitzó 2020 de la Unió Europea».

Ha ressaltat el compromís de València amb els objectius de desenvolupament sostenible de Nacions Unides. «Per açò estem escometent polítiques en l’àmbit de la reducció de la pobresa i la fam, la mobilitat, en igualtat de gènere i reducció de les desigualtats socials, i millores dels nostres ecosistemes o eficiència energètica».

Ha afirmat que «la innovació i la introducció de les tecnologies estan en la base de la consecució o avaluació d’estos objectius», i ha recordat que València «va ser una de les primeres ciutats europees a generar un pla estratègic de ciutat intel·ligent, el principal projecte articulador del qual va ser tenir una plataforma de gestió integrada de ciutat».

València va ser una de les primeres ciutats europees

a generar un pla estratègic de ciutat intel·ligent

A continuació ha detallat les 4 fases en què el Govern de la Nau ha dut a terme les actuacions en l’àmbit de ciutat intel·ligent: «definició d’un Pla Estratègic de Ciutat Intel·ligent; establiment d’una priorització d’actuacions per a la transformació de la gestió dels servicis municipals; posada en marxa de la plataforma VLCi, dissenyada per actuar com el cervell per a la gestió eficient de la ciutat, i definició d’una estratègia de govern obert, orientada a possibilitar el desenvolupament de noves aplicacions que faciliten la vida dels ciutadans de València i contribuïsquen a fomentar la innovació».

En la seua intervenció ha parlat també del Pacte Local per la Innovació, del Geoportal, projecte VLCi, portal de transparència i dades obertes, portal ‘valènciaalminut’, projecte MatchUp i altres iniciatives per «convertir la ciutat en un espai urbà amable i vivible per a la ciutadania i els visitants a la ciutat. Un espai urbà, eficient i sostenible a través de les tecnologies i els processos intel·ligents, seguint la idea de fer més amb menys, és a dir, gestionar eficientment tots els servicis, per convertir un nucli urbà en un espai de convivència amb les infraestructures més capdavanteres».

Ribó ha explicat que el futur centre internacional d’alimentació sostenible que es crearà en col·laboració amb la FAO se situarà en La Marina, i concretament en el segon pis de l’antiga base de l’equip Alinghi, la primera planta de la qual acollirà el centre de ciberseguretat de Telefónica. «El centre internacional d’alimentació sostenible va avant i s’instal·larà ací a La Marina. En principi el nucli dur serem l’Ajuntament i FAO, però estem treballant i acotant el marc legal perquè poden col·laborar empreses i fundacions».

Abans de Joan Ribó han intervingut Fernando Ibáñez, director de The Hub València, que ha destacat la importància de «retornar als ciutadans i ciutadanes al seu lloc en el centre de les Smart Cities» i d’«utilitzar la tecnologia com a un mitjà i no com una fi». Seguidament ha pres la paraula Marcos Lacruz, president de AVAESEN, que ha felicitat a Joan Ribó «pel seu gir cap a la mobilitat sostenible», per la seua decisió de «comprar energia 100 % renovable» i també pel gir donat a La Marina «cap a la sostenibilitat econòmica i ambiental».

El director general de La Marina, Vicent Llorens, ha afirmat que «volem que la diversitat funcional de l’espai siga la característica principal de La Marina, amb una referència al fet que en eixe mateix moment, a més del congrés de ‘Smart Cities for Smart Citizens’, s’estava celebrant en La Marina el càsting d’un popular programa televisiu, preparant una actuació musical i una representació teatral. «No hem descobert el producte, hem descobert el mètode que ens fa estar en contínua innovació i canvi», ha afirmat abans de concloure que «La Marina és un espai d’innovació, però també d’inclusió, de participació i solidaritat».