Skip to main content
Crida a la Acció en València

“Nosaltres, els participants de la 9a Setmana de les Normes Verdes, fem una crida a totes les parts interessades de les ciutats perquè actuen conjuntament en la transició cap a una ciutat intel·ligent i sostenible, i en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.”

Crida a la Acció en València

per a connectar
les ciutats intel·ligents i sostenibles
amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

9a Setmana de les Normes Verdes

Joan Ribó, alcalde de València, en la lectura de la crida.
En València · 9a Setmana de les Normes verdes · 1 d’Octubre 2019.
Palau de Congressos de València

1

Connectar les ciutats intel·ligents i sostenibles amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

Els ODS proporcionen un marc concret i mesurable que les parts interessades de la ciutat poden utilitzar com a guia per a adoptar un enfocament centrat en les persones en relació amb les ciutats intel·ligents i sostenibles. Iniciatives com United for Smart Sustainable Cities (U4SSC) han establit directrius útils i eines efectives que ajuden les ciutats a alinear les seues estratègies intel·ligents amb els *ODS, incloent els Indicadors Clau de Rendiment per a Ciutats Intel·ligents i Sostenibles. També ofereixen una plataforma de col·laboració en la qual les parts interessades poden reunir-se per a participar en diàlegs mundials i generar consens sobre qüestions clau que ajudarien a superar els desafiaments de les ciutats intel·ligents i sostenibles.

2

Fer que les ciutats lideren l’aplicació de tecnologies d’avantguarda per a protegir el medi ambient i lluitar contra el canvi climàtic:

Les ciutats són els centres d’innovació i posseeixen un gran potencial per a liderar l’aplicació de tecnologies d’avantguarda per a combatre el canvi climàtic. S’està aplicant la intel·ligència artificial per a millorar la gestió del trànsit, estimar les precipitacions en temps real per als riscos hidrològics i gestionar les deixalles electròniques. La internet de les coses està millorant la infraestructura energètica per a reduir les emissions de diòxid de carboni i de gasos d’efecte d’hivernacle. El sistema de subministrament d’aigua de 5G està reduint la pèrdua d’aigua i la ineficiència de la distribució. Els bessons digitals estan millorant la planificació del risc de desastres i la resiliència ambiental a les ciutats. La robòtica també està ajudant a supervisar els impactes del canvi climàtic sota l’aigua i a observar la vida marina per a protegir la biodiversitat.

3

Utilitzar les normes internacionals com a guia per al desenvolupament de ciutats intel·ligents i sostenibles

Les normes internacionals, com les Recomanacions del UIT-T, proporcionen requisits, especificacions, millors pràctiques i altres directrius importants que donen suport a el desplegament de les TIC i les tecnologies d’avantguarda en ciutats intel·ligents i sostenibles. Aquestes normes ofereixen directrius que coordinen el desenvolupament de la xarxa de pròxima generació, defineixen la capacitat del sistema de resposta a emergències basat en la internet de les coses, estableixen requisits comuns d’interoperabilitat de les plataformes de ciutats intel·ligents i l’aplicació de la internet de les coses, identifiquen les característiques d’aquests serveis, avaluen el paper de les TIC a les ciutats intel·ligents sostenibles, etc.

4

Adoptar els principis de l’economia circular per a reduir els residus electrònics:

El model d’economia circular presenta el pla més eficaç per a la gestió sostenible de les TIC. Mitjançant l’aplicació de polítiques que fomenten la reutilització, el reciclatge, la reelaboració i la renovació, es reduiria al mínim l’ús de recursos en la producció de les TIC i el valor de cada component es mantindria en el cicle de vida del producte durant el major temps possible. Les normes internacionals, incloses les Recomanacions del UIT-T, exerceixen un paper important en l’acceleració de les accions circulars. Contenen directrius que donen suport a l’aplicació de la responsabilitat estesa del productor, el desenvolupament d’un sistema sostenible de gestió de les deixalles electròniques i molt més.

5

Implementació d’una plataforma de ciutat intel·ligent per a integrar tecnologies intel·ligents:

Les plataformes de les ciutats intel·ligents són crucials per a recopilar i analitzar dades de semàfors, sensors intel·ligents i altres fonts obertes abans d’identificar patrons i proporcionar informació que alleuge la congestió en hores punta, optimitze les rutes del transport públic, millore la participació ciutadana en el procés de presa de decisions, millore els serveis públics i socials, així com la capacitat de resposta del govern a les demandes dels ciutadans, maximitze l’eficiència dels recursos i moltes més coses. Les normes internacionals constitueixen una referència fonamental per a garantir la interoperabilitat entre les plataformes i les seues funcionalitats.

6

Adoptar una postura proactiva per a estudiar el comportament mediambiental de les tecnologies d’avantguarda:

L’impacte mediambiental de la intel·ligència artificial, les *blockchain, la internet de les coses, els *big data, els bessons digitals i altres tecnologies d’avantguarda són una preocupació creixent que requereix una major investigació. Els grups especialitzats, com el Grup Temàtic del UIT-T sobre “Eficiència mediambiental de la intel·ligència artificial i altres tecnologies emergents”, constitueixen la plataforma ideal perquè les parts interessades de les ciutats, els experts sobre el terreny, els representants de la societat civil, el món acadèmic, els investigadors, els proveïdors de serveis, etc., prenguen consciència d’aquesta qüestió clau i estudien les possibles repercussions que tenen les tecnologies d’avantguarda.

7

Involucrar als ciutadans, investigadors i altres parts interessades en el desenvolupament de normes i tecnologies per a satisfer les necessitats dels usuaris finals:

Les tecnologies innovadores, com les aplicacions de crowdsourcing, les aplicacions de privacitat des del disseny i altres activitats de *co-creació poden contribuir a alinear millor la tecnologia amb les necessitats dels ciutadans.

8

Adopció de principis de drets digitals que garantisquen la inclusió de totes les persones en el desenvolupament de ciutats intel·ligents i sostenibles:

Els principis relacionats amb la privacitat, la llibertat d’expressió i la no discriminació han d’incorporar-se mitjançant el disseny en plataformes digitals per a garantir la participació de totes les persones, incloses els marginats, dones, joves i persones amb discapacitat. Treballarem per a garantir que tots tinguen accés a serveis digitals assequibles i accessibles, així com les habilitats digitals per a fer ús de plataformes digitals i superar la bretxa digital.

9

Accelerar la transformació de ciutats intel·ligents i sostenibles mitjançant l’establiment d’un enfocament estratègic circular.

Per a aprofitar la transformació sostenible d’una comunitat en una ciutat intel·ligent i sostenible, és fonamental entendre la ciutat intel·ligent no com un projecte, sinó com un procés de canvi continu i la tecnologia com un facilitador. Tres passos d’acció formen un cicle continu que promou l’avanç reeixit d’una comunitat per a convertir-se en una ciutat intel·ligent i sostenible i accelerar sistemàticament l’ecosistema de solucions de ciutat intel·ligent i sostenible en una comunitat. Primer, realitzar una anàlisi de statu quo implementant els indicadors clau de rendiment U4SSC per a aconseguir els ODS i obtindre una visió clara de l’ecosistema actual de solucions intel·ligents sostenibles. En segon lloc, avaluar les necessitats i oportunitats per a fomentar el desenvolupament sostenible intel·ligent i prioritzar possibles solucions. En tercer lloc, seleccionar i implementar solucions intel·ligents de ciutat sostenible. Reiniciar amb l’enfocament estratègic circular per a avaluar els resultats i avançar el procés de transformació amb el temps.

10

L’Agenda 2030 només pot complir-se si treballem junts impulsant associacions i mobilitzant experiència:

Millorar la cooperació a nivell internacional, regional, nacional i local, entre organitzacions, instituts d’investigació, acadèmia, governs, indústries, PIMEs i la societat civil per a construir un món més intel·ligent i sostenible.

En particular, les Ciutats Intel·ligents i Sostenibles poden contribuir a la consecució dels següents Objectius de Desenvolupament Sostenible: