Skip to main content

Nacions Unides tria València per a coordinar un grup de treball de resposta smartcity al coronavirus

By 8 abril, 2020gener 26th, 2021

L’alcalde informa d’esta iniciativa que servirà de guia a altres ciutats del món per a donar resposta a la pandèmia de la COVID-19.

L’Ajuntament de València encapçalarà un grup de treball internacional per a potenciar la estratègia SmartCity per a combatre la pandèmia de la COVID-19. Així ho ha anunciat hui l’alcalde de València, Joan Ribó, al final de la reunió de la Comissió de Seguiment que es reuneix, diàriament, «per a adoptar mesures amb les quals atenuar l’impacte d’esta epidèmia estesa pel món, per les seues ciutats que, ara, amb este projecte podran compartir experiències i beneficiar-se mútuament».

Segons ha detallat Joan Ribó, la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT) és l’àgencia de Nacions Unides que fa este encàrrec a l’Oficina Ciutat Intel·ligent de l’Ajuntament. Els objectius, segons ha explicat, són «poder fer un seguiment de l’evolució de la malaltia en la ciutat, analitzar quins senyals poden ajudar a fer previsió, anticipar el comportament de la ciutat i intentar així ralentitzar la propagació del virus».

L’alcalde, que hui mateix ha convocat per a demà a la Junta de Portaveus de l’Ajuntament, «per a mantindre informats a tots els grups polítics amb representació municipal i escoltar les seues propostes amb la finalitat d’adoptar mesures d’acord, com les 66 aprovades en l’última sessió plenària, i treballar junts per pal·liar els efectes de la COVID-19», ha explicat que, davant l’impacte d’esta pandèmia, «sense precedents en l’aspecte social i econòmic de moltes ciutats, les solucions de TIC i les tecnologies digitals poden impulsar la capacitat de resposta d’una ciutat».

«Em sembla molt important este encàrrec», ha ressaltat l’alcalde després de deixar clar els objectius del projecte que són «monitoritzar el progrés i alentir la propagació del virus fins a advertir senyals primerencs que salvarien innombrables vides». De fet, ha aclarit, «des de l’Ajuntament, des de l’inici de la crisi, portem un seguiment de la malaltia i dels senyals d’esta». Per exemple, ha puntualitzat l’alcalde, «controlem el trànsit de vehicles o el nombre d’usuaris de l’Empresa Municipal de Transports (EMT), que ens demostra el grau de compliment de confinament de la societat».

Joan Ribó també ha subratllat una altra dada analitzada, com és el del descens del consum d’aigua a les 20 hores, «la qual cosa evidencia que la ciutadania dedica esta hora per a aplaudir i agrair al sector sanitari i a la resta de professionals que treballen activament per a combatre la COVID-19. «Un altre paràmetre que utilitzem per a poder fer prediccions i alentir la propagació del virus és l’increment registrat en la recollida de residus», ha afegit.

Després de reiterar que l’Ajuntament de València «pot sentir-se orgullós del reconeixement de l’ONU al treball SmartCity de l’Oficina Ciutat Intel·ligent (OCI) de l’Ajuntament de València que ara serà útil no sols per a la ciutadania valenciana sinó també per a totes les ciutats del món que vulguen compartir les seues experiències», ha recordat que amb la creació de l’esmentada oficina municipal, amb funcions i organigrama propi, «València es va convertir en pionera internacional d’un model que ha sigut seguit després per moltes ciutats».

L’alcalde ha ressaltat que l’OCI també ha creat el portal coronavirus.valencia.es, també disponible ja en la AppValència «des de la qual la ciutadania rep avisos de servici públic i que ha registrat prop de 40.000 consultes. «Esta eina també compta amb un panell de l’evolució de la COVID-19 i un mapa de recursos geolocalitzadors que completen tot un catalogue d’informacions, recursos i ajudes per a la ciutadania».

Per la seua banda, el regidor d’Agenda Digital, Pere Fuset, ha detallat algunes pràctiques dutes a terme per la OCI de l’Ajuntament de València mitjançant diverses iniciatives «tant de funcionament intern, per a monitorar els efectes de la pandèmia a la ciutat, com orientades a la població per a informar-lo de manera veraç de l’actualitat, l’evolució del virus i els recursos existents».

El regidor ha ressaltat que este nou grup temàtic liderat per València, sota el nom «Resposta d’emergència de les ciutats COVID-19» proporcionarà una plataforma global «per a compartir solucions innovadores i millors pràctiques per a abordar els impactes de COVID-19 en ciutats de tot el món. I, a més, desenvoluparà un marc de polítiques sobre gestió intel·ligent d’emergències de salut pública a les ciutats».

Pere Fuset ha recordat que esta no és la primera col·laboració de l’Ajuntament de València amb la UIT, ja que l’octubre de 2019, la UIT, al costat de més de 25 institucions, va organitzar la novena setmana de les Normes Verdes (GSW) a València i estes van concloure amb l’Anomenada a l’Acció de València, llegida per l’alcalde Joan Ribó, qui es va dirigir a ciutats de tot el món per a connectar amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, utilitzar estàndards, adoptar economia circular, plataformes integrals de ciutat i assegurar la inclusió entre altres.